Acı reçete: 25 bin aile çocuğuna kızamık aşısı yaptırmadı

Türkiye’de artan kızamık vakalarına dair açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların yüzde 86’sının İstanbul’da olduğunu vurgularken tüm şehirlerde vaka artışı olduğunu belirtti. Vakaların artışındaki en önemli neden ise 25 bin ailenin, çocuklarına aşı yaptırmamış olması.

Sağlık 5 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türk Tabipleri Birliği’nin Haziran ayında yaptığı açıklamayla ortaya çıkan kızamık salgınındaki artış, birçok insanı tedirgin etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakalarda artış olduğunu doğrularken hastaların yüzde 86’sının İstanbul’da olduğunu belirtti. 

Koca ayrıca salgının kontrol altında olduğunu söylerken göç nedeniyle birçok ülkede kızamık vaklarının arttığına dikkat çekti. 

Türk Tabipleri Birliği’ne göre ise vaka artışları ancak etkili aşılama ve filyasyon çalışmasıyla durdurulabilir. 

Sağlık Bakanlığı'ndan valilere 'kızamık' uyarısıSağlık Bakanlığı’ndan valilere ‘kızamık’ uyarısı

Fakat özellikle koronavirüs salgını sürecinde artan ‘aşı karşıtlığı’ bugün kızamık vakalarının da artmasına neden oldu. 

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, 10Haber’e yaptığı açıklamada üç yıl önce kızamık aşısı olmayan çocuk sayısının 18 bin civarında olduğunu söylerken bugün bu  sayının 25 bine çıktığını belirtti. 

Tabip odasından kızamık salgını uyarısı: ‘Ölen çocuklar var, en kısa zamanda önlenmeli’Tabip odasından kızamık salgını uyarısı: ‘Ölen çocuklar var, en kısa zamanda önlenmeli’

Bulut’a göre kızamık vakalarındaki artışın bir diğer nedeni ise özellikle pandemi ve deprem döneminde Aile Sağlığı Merkezleri’nin işleyişlerinin aksaması. 

Salgının şu an için kontrol altında olduğunun altını çizen Bulut, son olarak ise “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkilerini tam kullanırsa sorunun altından kalkılacaktır” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.